12.02.2016 - 02:08
 
Artikel

Færøske unge er bedst til at forstå de nordiske sprog

Nordiske unge er så dårlige til at forstå hinandens sprog, at de nordiske sprogråd nu har lavet en miniordbog til at hjælpe de unge til en bedre forståelse af hinanden. Færøerne klarer sig bedst.

Danske unge

Af Rasmus Vangshardt

Selvom både nordisk mad og nordisk design hitter stort disse tider, så står det skidt til med samhørigheden blandt nordiske unge. De er simpelthen ved at opgive at tale sammen på deres modersmål og slår i stedet over i engelsk. Det vil de samlede nordiske sprognævn nu lave om på med en miniordbog med 3200 ord.

Redaktøren af bogen, Pia Jarvad fra Dansk Sprognævn, forklarer til Jyllands-Posten:

"Anledningen til ordbogen er, at de nordiske unge ikke kan forstå hinanden, og faktisk går det tilbage med forståelsen. Det er vigtigt, at vi sætter tidligt ind, så vi kan lære børnene, at de ikke behøver at tale engelsk, når de skal kommunikere med hinanden.”

Avisen kan også fortælle om en undersøgelse fra 2005, hvor to norske forskere konkluderede, at det går tilbage med de unges evner til at forstå hinanden. Sværest er det med det danske sprog ifølge undersøgelsen. Danske unge er dem, der har det sværest med at forstå svensk og norsk, mens både svenskere og nordmænd mener, at det er sværest at forstå dansk.

Til Aftenposten fortæller Torbjørg Breivik fra det norske sprogråd, at de er de færøske unge, der til gengæld er de bedste:

”Ifølge en undersøgelse blandt de nordiske elever på videregående uddannelser er det de færøske unge, der er bedst. De har været vant til at høre meget dansk, og det støtter teorien om, at når børn og unge hører flere sprog, så lærer de dem lettere. Det turde vist også give sig selv.”

LÆS OGSÅ: Kulturmødeambassadør: Man kan sagtens være både færøsk og dansk